BVO logo
Honing Keuringsdienst van waarde

Is de honing wel zo puur als zij verkocht wordt?

In supermarkten speelt zich een merkwaardig fenomeen af. Een potje honing is er voor een paar euro te koop, in tegenstelling tot de honing die je bij een lokale honingmaker koopt waarvoor je vaak 3-4 keer zoveel voor moet neertellen. Waarom is er zo’n aanzienlijk prijsverschil voor honing die uit dezelfde bloemen en door dezelfde bijen wordt geproduceerd? De Keuringsdienst van Waarde besloot dit raadsel te onderzoeken en heeft er een heldere uitzending van gemaakt.


Honing bereiden lijkt op het eerste gezicht simpel: bloemen en bijen. Hoewel dit proces eenvoudig lijkt, vereist het voor bijen ongeveer 4.000 bloembezoekjes om slechts één lepeltje honing te vervaardigen. Volgens de honingproducent Jacco van de Ree, besteden bijen ongeveer vier maanden aan dit arbeidsintensieve proces. Dit verklaart waarom imkers ongeveer 40 euro per kilo vragen. Maar, hoe is het mogelijk dat er in supermarkten potten honing voor slechts 4 euro per kilo te vinden zijn?
De antwoord is simpel: echte honing wordt vermengd met suikerstroop, waarna de prijs wordt verlaagd en het product in supermarkten verschijnt.


Om deze claim te onderzoeken, stuurde de Keuringsdienst van Waarde vijftien honingpotten die in Nederland verkrijgbaar zijn, naar een erkend laboratorium. Het onderzoeksvraag was: is er suiker toegevoegd aan deze honing? Het resultaat was verrassend. Volgens de officiële EU-testmethoden was er geen fraude gepleegd. Betekent dit dat onze winkelschappen enkel gevuld zijn met zuivere honing, of is er iets anders aan de hand?


Het blijkt dat er een verouderde onderzoeksmethode wordt gebruikt waarbij de toegevoegde suikers niet te herkennen zijn. In Duitsland hebben ze echter een oplossing gevonden. Een speciaal laboratorium daar kan wel de verschillende soorten toegevoegde suikers detecteren. Verkopers die willen garanderen dat hun product niet eerder in de productieketen is gemanipuleerd, kunnen zo hun honing laten testen.


De keuringsdienst van waarde heeft dezelfde vijftien honingpotten bij dit Duitse onderzoekslaboratorium aangeboden en na tests bleek dat slechts vier van de vijftien onderzochte honingpotten puur waren. De overige elf bevatten allemaal in zekere mate toegevoegde suikers, maar de specifieke hoeveelheden kon niet worden vastgesteld.


Bekijk de gehele uitzending en laat je overtuigen dat je de honing beter rechtstreek bij een Imker kan kopen.

Kopiëren is helaas niet toegestaan