
Honing
Pure gezondheid

Honing is toch honing?
Ja, dat zou je in eerste instantie zeggen. Je hebt echter de onbewerkte (rauwe) en de bewerkte honing. Deze verschillen aanzienlijk van elkaar. Rauwe honing komt onbewerkt (100% puur) uit het bijenvolk en behoudt daardoor zijn natuurlijke karakter. Bewerkte honing ondergaat verwerkingsprocessen zoals pasteurisatie, filtratie of persing en soms bijmenging van buitenlandse honing. De voedingswaarde kan hierdoor drastisch verminderen.

Rauwe honing is de meest pure vorm van honing, rechtstreeks geoogst uit het bijenvolk. Binnen het volk heerst een temperatuur van 38˚, waardoor de honing goed vloeibaar is. De honingraten worden in een slinger (centrifuge) geplaatst en door de centrifugale kracht leeg geslingerd, daarna gezeefd en opgeslagen. Dit wordt koud geslingerde honing genoemd. Vlak voordat de honing in potjes wordt gedaan, wordt deze eventueel een tweede keer gezeefd. Mocht de honing op dat moment niet meer vloeibaar zijn (kristallisatie), dan wordt deze nog éénmaal licht verwarmd tot maximaal 38˚ (bv. au bain-marie).
Deze `onbewerkte` honing behoudt al zijn natuurlijke eigenschappen, die hem uniek en gunstig maken voor de gezondheid. Hij bevat o.a. pollen, enzymen, eiwitten, vitamines en mineralen; en natuurlijk suikers: 69% enkelvoudige en 10% samengestelde en slechts 15-20% water, waardoor hij zeer goed houdbaar is.
Rauwe honing, rechtstreeks uit het bijenvolk, biedt mogelijk meer dan alleen zoetigheid.
De gezondheidsvoordelen, die hem worden toegedicht zijn o.a.:
- Antioxidanten: bescherming tegen vrije radicalen en chronische ziekten
- Ontstekingsremmend: natuurlijke strijd tegen infecties en bevordering van immuniteit
- Keelirritatie en hoest: kalmerend effect en antihoestmiddel
- Gezonde spijsvertering: bevat prebiotica voor goede darmbacteriën
- Voedzaam: rijk aan vitamines, mineralen en andere waardevolle stoffen
- Energiebron: snel beschikbaar door de enkelvoudige suikers
- Huidverzorging: antibacterieel en ontstekingsremmend voor acne, hydratatie en wondgenezing.
Helaas zijn deze positieve effecten op onze gezondheid zeker niet allemaal wetenschappelijk bewezen.
Rauwe honing is over het algemeen veilig, maar gebruik het met mate vanwege het hoge suikergehalte. Bij Diabetes (suikerziekte) is extra oplettendheid geboden. Het gebruik wordt afgeraden voor kinderen jonger dan één jaar.
Door het lage watergehalte en zure pH (ongunstig voor de groei van bacteriën, schimmels en gisten) is honing lang houdbaar, zeker bij koel en donker bewaren. Onze `Van Tosse` honing is gegarandeerd zeker anderhalf jaar houdbaar. Vaak is hij nog veel langer prima eetbaar.
Rauwe honing is het betste verkrijgbaar op boerenmarkten, in natuurvoedingswinkels, sommige supermarkten en online via verschillende retailers. Koop altijd bij een betrouwbare bron om kwaliteit en authenticiteit te waarborgen.
In Oss e.o. is de honing van onze imkers onder de naam Van Tosse onder andere te verkrijgen bij: Landwinkel Boer Spierings, Ekoplaza, Kaashuis, Boerenbond Oss & Heesch, Boertiek van Bergen en natuurlijk bij onze imkers persoonlijk.
Honing; pure gezondheid
- Honing staat bekend om zijn diverse gezondheidsvoordelen. Het bevat antioxidanten, enzymen en mineralen.
- Honing bevat natuurlijke suikers, zoals glucose en fructose, die snel energie kunnen leveren.
- Honing heeft natuurlijke antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het de groei van bacteriën kan remmen.
- Honing voegt een unieke en heerlijke zoete smaak toe aan voedingsmiddelen en dranken.