Meer dan alleen een potje honing

🐝 Een kijkje in het fascinerende ritme van mens, bij en natuur

Wie denkt dat een hobby-imker alleen in de zomer druk is met bijtjes en honingpotten, komt bedrogen uit. Achter de schermen, of beter: in en rond de bijenkast, speelt zich een jaar vol planning, geduld, vakmanschap en verwondering af. Het is dus meer dan alleen een potje honing

We nemen je mee door de seizoenen van een imker. Van de stille winter tot de zoemende zomer en alles ertussenin. Mét weetjes, inzichten en een frisse blik op de relatie tussen mens, bij en klimaat.


❄️ Winter: Wachten, wikken en wegen

Januari en februari lijken rustig, maar de imker zit allerminst stil. Hoewel bijen zich in een wintertros terugtrekken en nauwelijks vliegen, zorgt een warme dag soms voor een zeldzame reinigingsvlucht. Dat is hun manier om even naar buiten te gaan, niet voor de bloemen, maar om letterlijk de darmen te legen. Ja, zelfs dát regelen bijen goed.

De imker bekijkt van afstand of alles in orde is. Staat de kast nog stevig? Is er voldoende voer? Is er activiteit te zien? Ondertussen borrelen er zorgen én plannen voor het komende seizoen.


🌱 Voorjaar: De grote wederopbouw

In maart start het echte bijenjaar. De winterbijen sterven uit, de eerste jonge bijen worden geboren en rond half maart komt de zon echt in beeld. Dan mag de imker voor het eerst in maanden de kast openen voor de voorjaarsinspectie: is de koningin er nog? Is het volk gezond? Zit er broed in de raten?

April brengt volop groei. Zodra het stuifmeel van wilgen en fruitbomen binnenkomt, groeit het volk razendsnel. De bijen gaan aan de slag, en de imker ook: ruimte geven is nu het motto. Anders ontstaat er al snel… zwermdrift.1


🌼 Zomer: Topdrukte voor bij én imker

Mei is zwermmaand. Bijen willen zich voortplanten en nemen dan graag hun koningin mee voor een nieuwe kolonie. Prachtig, maar ook spannend: een zwerm op de fiets van de buurvrouw is niet ideaal.

De imker probeert dit te voorkomen door slimme technieken: het volk splitsen, broed verplaatsen, kunstzwermen maken. Intussen komt de eerste honing binnen – vaak rond eind mei, als de bloei uitbundig is.

In juni draait alles op volle toeren. De koningin legt, de werksters verzamelen nectar, en de imker draait honingoogsten en houdt de gezondheid in de gaten. Na de langste dag begint het afbouwen: de natuur keert om, en de imker denkt alweer aan… de winter.


🍂 Najaar: Afronden en voorbereiden

Vanaf augustus worden de winterbijen geboren. Deze robuustere dames moeten het volk door de koude maanden heen slepen. De imker voert bij, controleert op parasieten zoals de varroamijt en zorgt voor een gezonde afsluiting van het seizoen.

September is de maand van finetunen: genoeg voer, voldoende bijen, geen ziektes? Dan is de kast klaar voor rust.

In oktober wordt het écht stil in de kast, maar op het imkerforum wordt er nog volop nagepraat. Over oogsten, zwermen, fouten en successen. Imkeren doe je niet alleen, het is een gemeenschap van leergierige mensen met liefde voor natuur en detail.


🔬 Wist je dat…

  • Bijen hun vluchtgedrag aanpassen aan temperatuur, zonlicht en wind? Ze vliegen bij voorkeur boven de 12 °C en houden niet van wind of regen.
  • Door klimaatverandering bijen in de winter actiever zijn, maar dat dit ook extra risico’s met zich meebrengt, zoals voedseltekort of versleten winterbijen?
  • Een gezonde bijenvolk in het voorjaar soms al 30.000 werksters telt?
  • Een zwerm niet zomaar ontstaat: het is een teken van gezondheid én van ruimtegebrek?

👨‍🌾 En de imker?

Een hobby-imker is méér dan iemand met een witte jas en een honingpot. Het is een natuurliefhebber, een observator, soms een filosoof. Hij of zij leert elk jaar opnieuw, past zich aan, voert bij of juist niet, grijpt in of laat los.

En bovenal: een imker geniet. Van het zoemen bij de kast, van de geur van was, van het openbreken van een honingraat en het besef dat dit pure natuur is. En ja, soms ook van een potje honing op de boterham.


📣 Wil jij het ook meemaken?

Ben je nieuwsgierig naar het leven van een imker? Wil je eens zien hoe een kast eruitziet vanbinnen, of zelf leren hoe je met bijen werkt? De Bijenvereniging Oss opent haar deuren op de Landelijke Open Imkerijdagen . Of je nu puur nieuwsgierig bent of overweegt om zelf bijen te houden, je bent van harte welkom op zaterdag 12 juli tussen 10:00 en 16:00 uur aan de Gewandeweg 100 in Oss

Kopiëren is helaas niet toegestaan